solunum yetmezliği No Further a Mystery
Wiki Article
Eğer solunum yetmezliği nedeni olan hastalık ya da durum tedavi edilmezse, solunum yetmezliği ilerleyebilir ve vücut dokuları ve organlarının işlevleri bozulabilir, hatta ölüme bile neden olabilir.
Hızlı nefes alma: Kişi, regular solunum hızından daha hızlı ve daha sığ nefes almaya başlayabilir.
Bu nedenlere bağlı olarak solunum yetmezliği gözlenebilir. Solunum yetmezliği belirtilerini taşıyan hastaların doğru tedavi planlaması için mutlaka göğüs hastalıklarına başvurması gerekir. Doğru tanı ve teşhis yöntemleri, hastalığın zamanında tedavi edilmesinde ve yaşamsal risklerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Solunum yetmezliği, solunum sisteminin typical işlevlerini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Akciğerlerin yeterli oksijen alamaması veya karbondioksit atımının etkilenmesi sonucu oluşabilir.
• Ağır Şiddette KOAH; çOkay daha fazla öksürük ve balgam çıkarma vardır. Hastalarda günlük yaşamını devam ettirmekte zorlanma, basit aktivitelerde bile nefes darlığı ve çabuk yorulma
Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir.
Solunum yetmezliği ilerledikçe, hasta daha fazla oksijen ihtiyacı duyar ve solunum hızı ve derinliği artar.
Solunum yetmezliği belirtileri, kan dolaşımında yetersiz oksijen veya aşırı karbondioksit bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Aşağıdaki gibi bulgular solunum yetmezliği tipleri ortaya çıkabilir:
Yüksek akımlı oksijen tedavisi: Bu tedavi, yüksek miktarda oksijenin yanı sıra hava ve nemin yüksek hızlarda birleştirilerek hastanın solunum yollarının genişletilmesine ve nefes almasının kolaylaştırılmasına yardımcı olur.
Astım ataklarında acil bakımın temeli, hastada solunum yetmezliği veya solunum arrestine yol açmadan astım atağının kontrolünün sağlanmasıdır.
Akciğer fonksiyon testleri: Bu testler, akciğer kapasitesini ve hava akış hızını ölçerek solunum yetmezliği riskini belirleyebilir.
Kronik solunum yetmezliği ise zamanla ilerleyen ve genellikle altta yatan bir akciğer hastalığından kaynaklanır, örneğin KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ilerlemiş astım gibi.
Yabancı bir cisimin solunması nedeniyle tıkanan tıkanmış bir çocuk aniden solup nefes almak için mücadele edebilir. Akut nefes alma sıkıntısı sendromu olan kişiler birkaç saat içinde ciddi düzeyde nefes alamayabilir. Zehirlenen ya da zayıfile olan bir kişi sessiz şekilde komaya girebilir. Solunum yetmezliği tedavisi kapsamında yapılacak olan prepare sorunun akut veya kronik olup olmaması ile şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi prepareı ayriyeten sorunun altında yatan nedene göre de şekillenir. Akut solunum yetmezliği tıbbi açıdan acil olabilir. Akut durumlar genelde hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınır. Kronik durumlar genelde evde tedavi altına alınır. Kronik durumlarda uzun süreli bakım yapılır.